Metsa Mõõdistamise meetodid | Metsa ABC

 kasvavate metsa ost

Tänu globaalsete positsioneerimissüsteemide laialdasele kasutamisele ja aeropiltide tasuta kättesaadavusele Interneti kaudu on metsamõõtjatel tänapäeval uskumatud vahendid täpsete metsauuringute tegemiseks. Metsanikud loodavad lisaks nendele uutele vahenditele ikka veel läbiproovitud viise metsapiiride taasloomiseks. Pidage meeles, et professionaalsed geodeedid on tavaliselt loonud peaaegu kõik esialgsed lauatelefonid, kuid maaomanikud ja metsamehed peavad otsima ja uuesti üles ehitama liine, mis on aja jooksul kadunud või muutunud raskesti leitavaks.


MetsaABC on kahe aastakümne pikkune kogemus Eesti kohalikul metsaturul metsa ülestöötamise ja majandamisega. Lisaks metsateenustele tegelevad nad ka kasvavate metsa ost -müügiga.


Kett: põhiline horisontaalne mõõtühik

Maamõõtjate ehk Gunteri kett, mille pikkus on 66 jalga, on metsameeste ja metsaomanike põhiline horisontaalse maamõõtmise ühik. See metallist "lindi" kett jaguneb sageli 100 võrdseks "lüliks".

Ahelat kasutati esmakordselt avalikus maamõõtmises ja seda kasutatakse laialdaselt ka tänapäeval, kuna arvutatakse aheldatud mõõtmistest aakriteni. Aakri saamiseks jagage alad ruudukujulisteks ahelateks kümnega – kümme ruutahelat võrdub ühe aakriga! Veelgi parem, miil ruut maad võrdub 640 aakri või "jagu" maad. Selle osa saab jagada 160 aakriks ja 40 aakriks, jagades seda ikka ja jälle.


Horisontaalne kauguse mõõtmine

Metsanikud kasutavad horisontaalse kauguse hindamiseks ühte kahest meetodist: tempot või aheldamist. Stimuleerimine on toores meetod kauguse hindamiseks, samas kui aheldamine määrab kauguse täpsemalt. Metsaaladel horisontaalse kauguse hindamisel on neil mõlemal oma roll.

Kuion vaja kiiresti otsida uuringumälestisi/teekonnapunkte/huvipunkte, kuid sul pole ressursse ega aega keti kandmiseks ja mahalaskmiseks, kasutatakse tempot. Kergel maastikul, kui võib astuda loomulikku sammu, on tempostamine täpsem, kuid seda saab praktikas ja topograafiliste kaartide või aeropildikaartide abil enamikes tingimustes kasutada.

Keskmise kasvu ja sammuga metsameeste loomulik kiirus on 12–13 keti kohta. Kiirustage 66 jala pikkust distantsi piisavalt palju, et teha kindlaks oma loomulik kahesammuline tempo.

Aheldamine on täpsem mõõtmine, mis nõuab kahte inimest ja 66-jalast teraslinti koos kompassiga. Tihvte kasutatakse keti "tilkade" õigeks loendamiseks ja tagumine ketimees kasutab kompassi, et arvutada õige laager. Täpsuse maksimeerimiseks ebatasasel või kaldus maastikul tuleb ketti hoida maapinnast kõrgel tasasel asendis.


Kompassi abil laagrite ja nurkade leidmine

Kompasse on palju erinevat tüüpi, kuid enamik neist on kas kaasaskantavad või asetatud vardale või statiivile. Iga maamõõtmine, mis hõlmab punktide või nurkade määramist, peab algama teadaoleva lähtepunkti ja suunaga. Oluline on mõista kohalikke magnetiliste häirete allikaid ja määrata kompassil õige magnetiline deklinatsioon.

Pöördepunktile asetatud magnetnõel, mis asub veekindlas korpuses, mis on kalibreeritud kraadides, on kõige levinum metsamõõtmisel kasutatav kompass. Korpusele on kinnitatud peegelsihiku alus. Tänu hingedega peeglikattele saate sihtpunkti leidmisel nõelale otsa vaadata.

Kompassi astmelised kraadid on horisontaalsed nurgad, mida nimetatakse laagriteks või asimuutideks ja mis on esitatud kraadides. Mõõtmiskompassi esiküljel on 360-kraadised markerid (asimudid) ja 90-kraadiseks laagriteks jagatud laagrikvadrandid (NE, SE, SW või NW). Selle tulemusena on asimuutid esitatud 360-kraadise nurgana, samas kui laagrid on antud kraadina kvadrandis.

Üks asi, mida meeles pidada, on see, et teie kompassinõel peaks alati osutama pigem magnetilisele põhjale kui pärispõhjale. Magnetdeklinatsioon tähistab seda tegelikust põhjast kõrvalekallet ja parimad mõõdistuskompassid pakuvad reguleeritavat võimalust.

Kõik nurgad tuleks dokumenteerida tegeliku laagrina, mitte deklinatsiooniga reguleeritud laagritena omaduste joonte taastamisel või tagasi liikumisel. Kui vaatejoon osutab selles suunas, fikseerige deklinatsiooni väärtus nii, et kompassinõela põhjaots loeks tõelist põhja. Enamiku kompasside gradueeritud kraadiringi saab ida deklinatsiooni jaoks pöörata päripäeva ja lääne deklinatsiooni jaoks vastupäeva. Magnetlaagrite vahetamisel tõeliste laagrite vastu tuleb deklinatsioonid lisada kahes kvadrandis ja ülejäänud kahes eemaldada.


Kui te ei saa oma kompassi deklinatsiooni kohe põllul seadistada, tehke psüühiline varu või registreerige magnetlaagrid ja parandage need hiljem kontoris. MetsaABC viib läbi kasvava metsa müük ja ka ostab metsi peale metsa seisundi ja selle nõuete üksikasjaliku uuringu läbiviimist, mille põhjal otsustatakse metsa maksumus. MetsaABC ja nende teenuste kohta lisateabe saamiseks võtke nendega ühendust juba täna!


külastad ka -

Kas talvel on võimalik puitu koristada?Puidu ülestöötamise protsess, Parim viis metsade majandamiseks,  Puidu valimine on keskkonna jaoks parim, Metsa Mõõdistamise meetodid



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Puiduhakke kasutamine aias | Metsa ABC

Populaarsed metsandusega seotud KKK-d Eestis | Metsa ABC

Puu langetamise planeerimine: mida tohib ja mida ei tohi ohutuse tagamiseks | Metsa ABC