Metsapuude eduka langetamise sammud | Metsa ABC

metsahooldusraiet


Puude langetamisel on oluline kasutada õigeid protseduure. Mitte ainult turvalise töökeskkonna tagamiseks, vaid ka tootlikkuse tõstmiseks. MetsaABC on metsafirma, mis pakub metsaraiet ja erinevaid muid metsateenuseid sh metsa ost ja müük Eestis.

Valmistage ette

Puude eemaldamisel mootorsaega on vajalik ettevalmistus. Kui planeerite metsahooldusraiet ja võtate kaasa õige metsatehnika, pole teil mitte ainult ohutum töö, vaid ka teie raiejärgne töö on palju lihtsam. Kõigepealt tehke kindlaks, kas piirkonnas on olulisi takistusi, nagu õhujuhtmed, teed või ehitised. Kui tee läbib metsaala või kui igapäevaselt liigub läbi palju inimesi, pange üles hoiatussildid.

Kontrollige kukkumissuunda

Jätkake puu hoolikalt kontrollimisega, et mä

ärata langetamise suund. Kuidas oksad ilmuvad ja kasvavad? Arvestage ka tuule suunda. Kui te pole kindel, kuhu poole puu loomulikult langeb, astuge samm tagasi ja kontrollige nööriga. Puhastage puud ümbritsev ala selles suunas, kus see langetatakse. Looge oma taganemistee, puhastades puu taga mõlemas suunas ligikaudu 45 kraadi.

Kärbi puu tüve

Pärast ala puhastamist asetage hoiatussildid ja otsustage puu langemise taganemistee ja suund. Veenduge, et paagis oleks töö lõpetamiseks piisavalt bensiini. Seejärel tuleks tüve kärpida, et eemaldada kõik oksad või oksad, mis võivad metsa raiesmike lõikamist takistada. Kõige ohutum pügamistehnika on ülalt alla tõmbeketiga (juhtplaadi alumine pool) töötamine.

Valige lõikamistehnika

Aeg on langetada raie pärast seda, kui tüvi on õlakõrguseni oksavaba. Seda tehes pidage silmas kahte asja: hing peab olema ühtlase paksusega ja õigete mõõtudega ning langetuskiil või murdevarras tuleks asetada enne, kui puu juhtlatti pigistab. Puu suurus ja kalle, samuti mootorsae lati suurus määravad, millist meetodit peaksite lõikamiseks kasutama.

Uurige haigusi

Peaksite olema eriti ettevaatlik, kui puit on värvi muutnud ja habras või kui tüve alumine osa on pundunud või nakatunud. See näitab, et puul on mädanik, mis nõrgestab puidukiude. Kui see juhtub, langege puu loomulikku langemissuunda ja kasutage vintsi, kui te pole kindel. Kuna mädanikuinfestatsioonid taanduvad tavaliselt puust kõrgemale, võib alternatiiviks olla puu langetamine eriti kõrge kännuga.

Valige Tööriist

Kui tegemist on puu raiumisega, on saadaval mitmesuguseid võimalusi. Vajalik metsatehnika oleneb puu suurusest. Tavaliselt pole kõige pisemate puude jaoks raietehnikat vaja. Käejõud on piisav, vajadusel abistab pikk pulk. Kukkuval kiilul on suurem murdejõud kui erinevatel murdevarraste sortidel. Kõige ekstreemsematel juhtudel saab puust alla laskmiseks kasutada köit ja vintsi, mis on kõige turvalisem ja võimsaim meetod.

Puu kõrguse hindamine

  • Hoidke keppi enda ees nii, et käsi on sirge enda ees, pulga pikkus peaks olema võrdne käe ja silma vahelise kaugusega ning kepp vertikaalselt, nii et teie silma, käe vahele moodustuks täisnurkne kolmnurk ja pulga ülaosa.

  • Selleks, et puu näeks välja sama kõrge kui pulga pikkus, osutage sellele ja seiske tagasi. Kui puu on kaldu, siis küljelt mõõtmine, et puu ei kalduks sinu poole ega sinust eemale, annab täpsema mõõtmise.

  • Sind ja puud eraldab nüüd sama palju kui puu kõrgus.

Puu kalde mõõtmine nööriga

  • Suunake loodipuu puutüve tippu.

  • Mõõdetakse kaugus loodijoone löögipunkti ja pagasiruumi keskpunkti vahel.

Raietööriistad

  • Pisikeste puude harvendamisel on jalamurdmislatt ideaalne. Enne metsalangetamise lõpetamist sisesta tööriist ja seisa kogu oma raskusega kangile. Katkestusvarras on tavaliselt teleskoopiline ja selle võib hoida metsaraie vööümbrises.

  • Puudel, mis pole liiga suured, kasutatakse murdevarda. Enne langetuslõike lõpetamist sisestage tõstejõu maksimeerimiseks tööriist langetuslõike keskele kõige taha. Jaladega tõstes hoia selg sirge.

  • Langevate kiilude kasutamisel kasutatakse löögivarda sarnaselt murdevardaga, kuid seda võib kasutada ka löögiriistana.

  • Langetamiskiilud töötavad hästi keskmistel kuni suurtel puudel. Need aetakse sisse kirve või löögikangiga, enne kui langetus on lõpetatud. Keti juhusliku kahjustamise vältimiseks kasutage alati plastikust või alumiiniumist kiile.

  • Kui on vaja maksimaalset jõudu ja ohutust, kasutatakse vintsi. Suurima efekti saavutamiseks kinnitatakse traat puu külge nii kõrgele kui võimalik.


MetsaABC on Eesti metsa majandamise, raie ja ülestöötamise teenuste pakkuja, kes tegeleb ka metsa müügi ja kokkuostuga erametsaomanikelt. Nende metsateenuste kohta lisateabe saamiseks võtke nendega ühendust! Lisateabe saamiseks külastage saiti - www.metsaabc.ee 


Inimesed otsivad ka - 
1. Eesti metsandus: poliitikad ja nende eesmärgid
2. Populaarsed metsandusega seotud KKK-d Eestis 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Puiduhakke kasutamine aias | Metsa ABC

Populaarsed metsandusega seotud KKK-d Eestis | Metsa ABC

Puu langetamise planeerimine: mida tohib ja mida ei tohi ohutuse tagamiseks | Metsa ABC